Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Dan prostovoljcev v Ljubljani

Prostovoljci Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote smo v torek, 7. maja, imeli še zadnje izobraževanje v tem študijskem letu z vodjem društva Petrom Žakljem. Izobraževanja potekajo enkrat mesečno in so odlična priložnost za spoznavanje med prostovoljci in našo osebno rast, kar je pri sodelovanju med nami ključno, prav tako za delo z brezdomci.

Tokratnega izobraževanja se je udeležilo približno
trideset prostovoljcev. Tema dneva je bila V iskanju ljubezni, zato smo razmišljali in se pogovarjali o zaljubljenosti, prijateljstvu in ljubezni. Kašna čustva nas preplavljajo v takšnih odnosih, koliko vanj vlagamo, kaj iščemo v teh odnosih, kakšna so razočaranja, kaj pridobimo, so bila vprašanja, ki so usmerjala naše razmišljanje.  Vsi si želimo ustvariti globlji odnos, ki je pristen, temelji na zaupanju in iskrenosti,
to je ljublezenski odnos. Vendar smo drug za drugim spoznavali,da v take odnose še vedno vložimo premalo. Za zaljubljenost so  značilna intenzivna čustva, vendar pa zaljubljenost nima veze z ljubeznijo, saj je izkušnja zaljubljenosti vedno zgolj začastna.

Trajen je le pristen ljubezenski odnos, ki od nas zahteva največje vlaganje. Pomembna pa je odločitev zanj, vendar moramo pri tem pokopati stare negativne vzorce, sebičnost in laži ter v vsak odnos stopati iskreno. Nemogoče je ustvariti globlji odnos, če imamo v sebi še toliko starega. Tudi če se želimo preobleči, moramo najprej sleči staro obleko. če oblačimo novo obleko na staro, umazano,  smo videti samo smešni. S temi zelo nazornimi prispodobami je Peter naše srečanje tudi zaključil.

Tina Jordan