Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Dan prostovoljcev v oktobru

   

V torek, 24.10. 2017, smo se prostovoljci zbrali na prvem srečanju novega študijskega leta. Srečanje smo začeli s predstavitvijo ankete, ki smo jo prostovoljci izpolnili preko elektronske pošte pred srečanjem. Ob rezultatih ankete, glede zadovoljstva prostovoljcev in dinamike nadaljnjih srečanj, je Peter poudaril, da bo poskušal novo sezono prilagoditi, čim bolj »statistično« usklajeno glede na naše odgovore iz ankete.

Pogovori v parih in skupinah so bili zanimivi. Kljub občasnem navideznem razhajanju glede opažanja drugega, smo ugotovili, da je skupna točka v nas vseh obrambni mehanizem, ki pa se pri različnih ljudeh različno odraža.

Pri refleksiji je podal Peter zanimive primere, kot npr.: kako določena reakcija v situaciji spravi nekoga drugega v popolnoma drugačno dojemanje. Primer: nekdo mi razlaga težko življenjsko situacijo. Jaz ga sicer poslušam in sočustvujem z njim, ampak moj situacijski nasmeh, katerega projiciram iz svojega lastnega dojemanja, iz podobne situacije, ki se je zgodila meni, je za mojega prijatelja nesprejemljiv. Prijatelj/brezdomec misli, da se iz njega norčujem. Iz tega je mogoče sklepati, da so tudi naši obrambni mehanizmi različni, kar pa v osnovi še ne predstavlja pretnje.

Kot ključno, je Peter izpostavil, da je zelo pomembno kaj ob drugemu doživljam sam, zato so tu zelo koristna vprašanja: »Ali sem te prav razumel?« ali »Kaj mi hočeš s tem povedati?«. Ob zaznavi sebe, ko drugi nekaj izraža: bodisi z mimiko obraza, rokami ali pogledom, lahko drugega tudi bolj objektivno doživljam, ko mi nekaj sporoča. Tu smo spet dobili dober primer iz računalniškega okolja, glede Windowsov in programa. Windowsi vedno »meljejo« in so podlaga za programsko opremo (podobno kot mi), zato so osnova za nemoteno delovanje, z računalniškimi programi.

Če uporabimo računalniško terminologijo, to pomeni: v nas vedno deluje okolje Windows - ki premleva kje smo, kadar imamo vklopljen določen program (odnos z drugim). Tu je toliko bolj pomembno, da Windowsi ne »zaštekajo« :)

Po zaključku in dodatnih vprašanjih, ki smo jih prostovoljci zastavljali Petru, je sledila večerja z pico in našim druženjem.

Prostovoljec Martin