Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Literarni večer 2017

      

Pred dvesto leti je živel mož, ki se bo za večno vtisnil v srca Slovencev, če ne zaradi drugega pa zato, ker imamo dodaten dela prost dan. Na ta dan se spominjamo njegove smrti, predvsem pa njegovega dela in velike intelektualne zapuščine, ki nam jo je zapustil. Praznujemo dejstvo, da smo ustvarjalen in plodovit narod, ponosen na svojo kulturno dediščino.

Tudi v Dnevnem centru za brezdomce smo že nekaj tednov pred praznikom zavihali rokave in se lotili ustvarjanja na literarnem in likovnem področju. Skupaj z brezdomci smo se družili ob risanju in pisanju stihov, zgodb in razmišljanj, vsak se je potrudil, da bo naše praznovanje čim lepše. Tudi prostovoljci smo prispevali košček svojih ustvarjalnih zmožnosti. Tema ustvarjanja je bilo geslo: »Vztrajam, ko je težko, ne popustim,« ki je v mnogo glavah sprožilo navdih in besede so kar same letele na papir. Nastali izdelki so, vsaj v meni, pustili močan pečat. Prebiranje misli, ki so jih zapisali ljudje, s katerimi preživljam toliko popoldnevov, o katerih si nikoli ne bi mislila, da znajo tako čudovito preliti misli v besede, ki tako močno sežejo do srca. Ljudje, na katere bom odslej gledala še bolj pozitivno in se bom še z večjim veseljem vračala, da kakšno rečemo.

Tako smo 8. februarja, na Prešernov dan, praznik kulture, priredili literarni večer, kjer so bili naši izdelki predstavljeni. Brezdomci in prostovoljci so prebrali svoje literarne izdelke, ki so nastali v zadnjem mesecu in pokazali svojo pesniško in pisateljsko žilico. Vsi smo se potrudili, da bo naše skupno praznovanje čim lepše; poleg branja smo tudi peli in se po končani »slovesnosti« podružili še ob zakuski. 

Pa naj zaključim z odlomkom razmišljanja, ki se me je še posebej dotaknilo, z naslovom Gospod: »Ko se pregrešim proti ljudem, mi daj moč opravičila, kadar pa se ljudje pregrešijo proti meni, mi pokloni moč odpuščanja. Kadar pozabim na tebe, nikar ti ne pozabi na mene.«

Želim si, da bi vsi vztrajali, ko je težko in ne popustili,  da bi znali odpuščati in se opravičiti. Da bi znali biti ljudje, ki jih je veselje srečati in pustijo v drugem pozitiven pečat ter obogatijo življenja bližnjih.

 

Ana Mari K.