Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Socialni praktikum v dnevnem centru za brezdomce

   

Na Škofijski klasični gimnaziji v okviru pouka poteka tudi socialni praktikum. Dijaki tako pridobijo izkušnje pri delu z najbolj zapostavljenimi v družbi. Namen je, da bi dijaki spoznali, da so nekateri ljudje krivično izrinjeni iz družbe in se naučili kako pristopiti do teh ljudi. Obiskali so domove za starejše občane, varstveno delovne centre, Azilni dom, centre za mladino s posebnimi potrebami in Dnevni center za brezdomce v Ljubljani.

Naša skupina je obiskala dnevni center za brezdomce. Večinoma smo se za obisk brezdomcev odločili, ker na tem področju še nismo imeli izkušenj in se nam je zdelo vredno spoznati nekaj novega. Povem lahko, da pred odhodom nismo imeli nikakršnih pričakovanj in si nismo morali predstavljati kako bo. Vse kar smo vedeli je bilo, da bomo igrali družabne igre in pomagali v centru.

V torek, 25.4.2017, pa smo le prišli pred dnevni center. Še preden smo vstopili smo lahko začutili, kako se nas veselijo. Ko smo vstopili smo se počasi seznanili s prostori in pravili. Nato so se začele družabne igre. Na voljo so bili šah, človek ne jezi se, tarok in mikado. Vmes je sošolec na plano privlekel kitaro in začeli smo peti. Peli smo celo med kuhanjem tako da je bilo ozračje precej sproščeno. Po večerji smo pospravili in se pogovorili o dnevu. Vtisi so bili zelo pozitivni, prostovoljci so si želeli našo pomoč vsak dan. Ko smo odhajali domov so nas brezdomci z nasmehom pozdravljali na ulici.

   

V sredo, 26.4.2017, se je dan začel bolj delovno. Pomagali smo pri pisarniškemu delu,vezicah, kuhanju in okraševanju prostora. Po odličnem zajtrku smo imeli več kot dovolj energije za delo. Ko so se dela prevesila proti koncu je prišlo na vrsto petje. Spet so se sprostili vsi še celo Benjamin je s kuhalnico v roki pel na ves glas. Tudi med kuhanjem smo uživali, saj ni bilo časovne stiske in zahtevnih gostov. Pri kosilu pa so pohvalili naše delo. Tu smo tudi opazili solidarnost, ki vlada med brezdomci, saj so z veseljem ponudili jed drugim, čeprav so bili sami lačni. Sledil je pogovor o izkušnjah in naše slovo.

O sebi lahko povem, da sem bil prijetno presenečen, nad dobro voljo, ki je vladala in nad prijaznostjo s katero smo bili sprejeti. Presenečen sem bil nad odprtostjo brezdomcev, ki jo najdeš le še tu. Bili so nas pripravljeni sprejeti in z nami so ravnali, kot s kralji. Lahko da pretiravam a videlo se je da so nas dolgo pričakovali in zelo vesel sem bil, ko je nasmeh na njihovem licu povedal kako srečni so. Bil sem zelo vesel, da sem lahko nekomu pričaral nasmeh na obraz kljub težkim življenjskim izkušnjam. Lahko rečem, da mi je bilo v čast in veselje spoznati te ljudi. Sam menim, da bi si jih mogel marsikdo vzeti za zgled in jih ne obsojati.

Martin

V nadaljevanju še sledi mnenje mojega sošolca:

V dnevnem centru sem se počutil odlično. Ko je minila začetna nervoza in občutek »ne vem kaj pričakovati«, sem se lahko sprostil. K temu so močno pripomogli smeh in sproščenost zaposlenih in drugih prostovoljcev in nasmehi brezdomcev. V dnevnem centru je vse urejeno, pravila veljajo za vse, in večinoma se jih vsi držijo, pomaga pa se vsakomur, ki pomoč potrebuje. Sam sem dnevni center oba dneva zapustil dobre volje in zadovoljen, vedoč, da sem nekaj dobrega naredil, na nek način pomagal brezdomcem in zato sem hvaležen vsem v dnevnem centru, ki so mi to omogočili.

Janez