Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Pričevanja brezdomcev

Brezdomec pripoveduje

Kako postaneš brezdomecč Tudi jaz sem brezdomec, ni bila to moja želja in mislim, da tudi drugih brezdomcev ne!

Ljudje, ki sem jih spoznal na ulici, imajo svoja mnenja o brezdomcih:

  • saj samo pijejo,
  • naj gre delat,
  • len je, namesto da pije, bi lahko to pa to, ...

Tudi v tem je nekaj resnice, do določene mere imajo prav. Ampak, a se sploh kdo vpraša, kako postaneš brezdomecč Večina jih pravi, da si je sam kriv. Pa je to resč

Moje mnenje in izkušnje pravijo, da so pri brezdomstvu odpovedale nekatere institucije.

Brezdomec je res čisto brez vsega:

  • brez ponosa,
  • brez strehe nad glavo,
  • brez osebnih dokumentov,
  • vedno preganjan.

Zelo velik problem so osebni dokumenti, kajti brez njih ne moreš nič! Dokumentov ne dobiš brez stalnega bivališča! če nimaš dokumentov, ko te popisuje policaj, dobiš kazen. DENARNO. če spiš zunaj, spet kršiš zakon in spet denarna kazen. Pa vas vprašam: kje naj brezdomec dobi denar za kaznič Žica!!! Spet kaznivo, spet moraš plačati kazen. Zelo zanimivo in predvsem pestro za policaje in brezdomce!

Pomeni, da živimo v prekršku.

 

Res je, da so nekatere institucije, ki brezdomcem pomagajo s prenočišči. Res pa je tudi, da morajo nekateri za prenočišče plačati, čeprav je to narejeno za brezdomce, ki nimajo sredstev. Še tisti, ki si lahko uredijo socialno pomoč, jim to pravzaprav vzamejo. A je to sploh smiselnoč Ustanova, ki da pomoč, jo potem pravzaprav vzame nazaj! V glavnem sem dobil vtis, da je socialna služba sama sebi namen. Imamo pa institucije, ki to delajo dobrodelno in z veseljem, brez da bi zato hoteli plačilo.

Pravzaprav za brezdomce naredi zelo veliko Vincencijeva zveza dobrote! Pri njih se lahko okopaš, si opereš oblačila, tudi dobiš jih lahko, dobiš tudi hrano. Najbolje pa je, ko vidiš te mlade dobrovoljce, kako se trudijo, da bi se vsak brezdomec počutil dobro in mu dajo vedeti, da je dobrodošel. Mislim, da se bojo vsi brezdomci strinjali z mano, da smo jim lahko hvaležni za vse, kar storijo za nas in jim poskušamo olajšati njihovo dobro delo. Zavedati se moramo, da so to predvsem mladi ljudje, ki v svojem prostem času pomagajo nam!!!!

 

Vprašajmo se, kako bi lahko vsi ti dobrovoljci, ki pomagajo v dnevnem centru in imajo tudi svoje skrbi, lahko rekli: kaj me briga za te brezdomce. Raje grem v kino ali pa kam drugam se zabavat.

 

Roko na srce, tudi brezdomci smo naporni in se včasih vedemo zelo nesramno do teh dobrovoljcev, ki nam hočejo samo dobro in so eni redkih, ki jim ni vseeno za nas. Zato v mojem imenu in v imenu vseh brezdomcev HVALA vam, carji ste!!!

Kako sem jaz postal brezdomec

Zgodba brezdomca

Še ena zgodba

 

Izpod brezdomskih peres

 

PESEM URŠKI

Ne beri tega, nisem pesem,

Sem navadno SKROPUCALO.

Ustavite tega debila, ki me piše,

ni vreden ne svinčnika, ne papirja.

V meni ni rime, lepote, ne takta,

sem le dokaz, da nisem kar sem.

Naj nekdo vendarle pove JANKU,

da že neha enkrat s tem pisanjem.

HVALA!

PriponkaVelikost
PDF icon Literarni večer 2015_0.pdf536.06 KB
PDF icon 15 03 Križev pot.pdf567.19 KB