Domov

brezdomci.jpgdogodki.jpgotroci_in_mladi.jpgprostovoljci.jpgstarsi.jpgvzd.jpg

Skupine za zakonske pare

V družbi velja, da je par s poroko dosegel cilj skupne hoje. V resnici je sklenitev svetega zakona šele začetek, osnova odnosa, v katerem sta zakonca poklicana k neprestani rasti v popolni predanosti Bogu in drug drugemu.

Vprašanj o tem, kaj pomeni ljubiti, kako živeti in poglabljati odnos, je veliko. Veliko zakoncev tako na tej poti prepoznava potrebo po povezovanju z drugimi.

Zakonske skupine, ki se zbirajo pod okriljem družinskega centra so zaključene in so zaprte narave. Zakonci imajo na ta način možnost, da ustvarijo prostor zaupanja, v katerem se je varneje odpreti drugim. Usmerja in vodi jih duhovni voditelj. Na začetku je njegova vloga, da usmerja, pomaga vzpostaviti zaupanje in občutek varnosti. Po določenem času se vse bolj umika in prepušča pobudo zakoncem samim. Cilj skupine namreč ni, da bi ostala pasivna in se omejila na vodena mesečna srečanja, temveč da bi zaživela kot živo občestvo, kjer člani drug drugemu tudi sicer pomagajo (različne delovne akcije po domovih, varstvo otrok), sami prevzamejo odgovornost drug za drugega, iščejo rešitve in možnosti povezovanja, predvsem pa se podajajo v oznanjevanje s svojim zgledom in dejanji.

Zakonci si skozi ves mesec prizadevajo redno razmišljati ob evangelijih, saj je rast odvisna od uglaševanja na Kristusov nauk. Velik del srečanja je tako namenjen razmišljanju in pogovoru o evangeliju pretekle nedelje. Vsak posameznik izpostavi tisto, kar ga nagovarja, nato pa v pogovoru z duhovnim voditeljem o njem razmišljajo vsi zakonci skupaj. V drugem delu srečanja si pari podelijo težave ali razhajanja, s katerimi se soočajo, pa tudi uspehe, ki so zaznamovali odnos v preteklem mesecu. Pari so drug drugemu v oporo s tem, da izrazijo svoje poglede na težave drugih, jih spodbudijo k njihovemu reševanju in drug za drugega molijo.

Trenutno delujejo štiri skupine, ki se srečujejo enkrat mesečno. Vodi jih lazarist Peter Žakelj. Nove skupine se oblikujejo na pobudo zadostnega števila zakoncev (najmanj 4 pari).